Geplaatst om 23-12-09 19:31 door dcm360

Weg met Balkenende

Opmerking: dit is een herpublicatie
Al voor een langere tijd wordt onze minister-president Jan-Peter Balkenende genoemd als geschikte kandidaat om de eerste president van Europa te worden. Dus moeten we Balkenende laten gaan, of houden wij hem hier?

Uit onderzoek is gebleken dat de bevolking van Nederland Balkenende een serieuze kandidaat vindt om de Europese president te worden. Hij zou voldoende connecties hebben en ook genoeg ervaring, en daarbij zijn veel Nederlandse politici voor Europa.

Echter, de meerderheid van de bevolking vindt ook dat we Balkenende hier moeten houden. Niet omdat Balkenende niet geschikt zou zijn voor de taak, maar omdat zijn taak hier nog niet voorbij is. Een terechte opmerking, hoewel we ondertussen al wel met Balkenende IV zitten, terwijl er nog niet eens de acht jaar voor 2 kabinetten verstreken zijn.

Maar Balkenende is niet de enige die genoemd wordt. Als hij naar Europa wil (als president), dan moet hij opboksen tegen de populaire Brit Tony Blair, en de zeer ervaren Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. Volgens enkele Nederlandse politici in Europa zal de kans van Balkenende ongeveer 50% zijn, maar als je realistisch wilt blijven zal die kans toch slinken.

Een ander probleem vinden we hier in de Nederlandse politiek. Als Balkenende vertrekt, moet zijn post worden overgenomen. Maxime Verhagen wordt daarvoor als geschikt beschouwd, maar dan komt ook zijn plaats weer vrij. Alsof er nog niet voldoende stoelendans geweest is met de kabinetten van Balkenende, waarvan hij de laatste overigens nu zelf zou verlaten.

Een meer reĆ«le optie is om nieuwe verkiezingen te houden. Balkenende krijgt dan de discutabele eer van vier kabinetten binnen 2 termijnen, en daar blijft het niet bij. Peilingen van momenteel geven aan dat de regeringspartijen de grote verliezers van een nieuwe verkiezing zullen worden, terwijl de ‘gevreesde’ partij van Wilders flinke winst boekt. De druk op Balkenende om te blijven is vanuit zijn partij en de regering dan ook aanwezig, hoewel niemand hem echt tegen wilt houden als hij naar Europa vertrekt.

Kortom, Balkenende zal moeten kiezen voor Nederland of Europa. De meest voor de hand liggende keuze is om hier te blijven, met name om een chaos in de Nederlandse politiek te kunnen voorkomen. Daarbij blijft Balkenende een vertrek naar Europa ontkennen, dus het zou redelijk onverwacht zijn als hij toch zou gaan.

Korte uitleg achteraf
En jawel, ik leef nogsmile Sinds mn laatste post ben ik niet zo veel meer aan schrijven toegekomen, op werk voor school na. Vandaar nu de ‘oude doos’. Ik pak een tekst die ik al eerder geschreven heb en plaats die hier. Meningen in deze stukken hoeven niet (meer) per se overeen te komen met mijn huidige mening, dus kijk niet raar als je denkt ertegenin te gaan en ik reageer met ‘helemaal gelijk’wink
Deze tekst is geschreven voor Nederlands. De originele titel was ‘Op naar Europa!’, en is een beetje aangepast om hier te kunnen plaatsen.
Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn