Geplaatst om 7-9-09 18:53 door dcm360

Inside: MP3 speler

En het is weer eens tijd voor iets nieuws, en hopelijk ook iets leuks. Vanmiddag kwam ik onderin een lade mn oude MP3 speler tegen, naast mn rekenmachine. Deze MP3 speler is ongeveer 4 jaartjes oud, heeft 512MB opslagruimte, en doet het niet meer. Hee, dat is leuk :) Tijd om een setje schroevendraaiers te pakken en eens te kijken hoe dit apparaatje er van binnen uitziet. En dan heeft de rekenmachine er ineens ook nog wat mee te maken!

Oké dan, laat ik u maar voorstellen aan de slachtoffers van vandaag }) (hoewel, de rekenmachine blijft dicht).

De MP3 spelerDe rekenmachine

Nadat ik de achterkant eraf had gekregen was er een printplaat te zien, waar deze zijde zo goed als alle I/O op het scherm en 1 knop na bevat. Het allerinteressantse vind ik echter wel de schroefjes, zodat ik nu redelijk verder kan met het uit elkaar halen.

De MP3 speler

Zo gezegd, zo gedaan, en de onderste printplaat van mn MP3 speler ligt nu ernaast in plaats van erin. Als ik het ondersteboven leg is te zien dat er een verbinding naar de printplaat met LCD loopt, en ook het kloppend hart wordt zichtbaar. Links is een ATJ2085 chip geplaatst die al het rekenwerk voor zich neemt (later meer daarover), en midden en rechts zijn twee 2Gb flash geheugenchips van Hynix geplaatst. Eveneens zijn er weer nieuwe schroefjes zichtbaar dus is het weer tijd om de schroevendraaier op te zoeken.

De MP3 spelerDe MP3 speler

Nu is de andere kant van de tweede printplaat ook zichtbaar, en deze is grotendeels bedekt door het LCD scherm dat er aan vast gelijmd zit. Verder is er rechts de afspelen/aan/uit knop te zien.

De MP3 speler

Nu pak ik er voor de grap eens een USB kabel bij en sluit deze aan. De MP3 speler start op, en tot mijn verbazing verschijnt er een venster van Windows Verkenner op mn PC en krijg ik toegang tot het geheugen. Blijkbaar is deze speler minder kapot dan ik dacht :) Op de tweede foto is te zien dat ik nog steeds de bestanden kan lezen die er jaren geleden opgezet zijn.

De MP3 spelerDe MP3 speler

Nu dit werkt kan ik ook wel even kijken of het afspelen van muziek weer werkt. Ik druk het navigatiewieltje, de muziekspeler ontkoppeld van de PC en de muziekspeler verschijnt op het scherm. Omdat ik nu ook iets nodig heb om het geluid mee te horen zoek ik de kabel die aan mijn stereotoren zit en sluit deze aan. Zo gezegd, zo gedaan en enkele momenten later kon het halve huis meegenieten van een muziekje van Theatre of Tragedy :)

De MP3 spelerDe MP3 speler

En nu zijn wel de foto's op, maar het hele verhaal natuurlijk niet. Nu de speler gewoon weer werkt na slechts uit elkaar halen en wat afstoffen, is het tijd om deze terug in de behuizing te proppen en te kijken of alles dan nog werkt. Maar toen ik de USB kabel weer aansloot volgde er helaas weer een verrassing. Formatteren? Nee dank u!

Dit was niet de bedoeling!

Kortom, het gaat mis als ik alles opvouw in de behuizing, dus ik vermoed dat de verbinding tussen de twee printplaten niet helemaal oké meer is. Een klein testje later belsuit ik dan ook om deze verbinding anders terug te vouwen, en nadat alles weer terug zit maar dan net iets anders blijkt dit de oplossing te zijn. De MP3 speler werkt weer :D (en nu maar weer openen en de schroefjes die ik was vergeten er nog in draaien)

Als afsluiting ga ik het nog even wat ingewikkelder maken, namelijk een stukje over de ATJ2085 die in deze MP3 speler zit. Als iemand die graag aan van alles en nogwat knutselt kan ik het niet laten dit nummer in te tikken op google, en enkele klikken later heb ik de data sheet van deze chip voor mn neus. Deze chip kan overweg met MP1, MP2, MP3 en WMA, kan geluid opnemen, radio ontvangen (mijne niet wegens ontbreken van hardware daarvoor), heeft een laag energieverbruik, draait op 25Mhz en heeft diverse I/O mogelijkheden. Maar het opvallendste is wel dat het chipontwerp op de Z80 gebaseerd is. En laat er nu ook een Z80 in mn rekenmachine zitten :P Kortom, twee apparaten die ik veel gebruik (of gebruikt heb) en waarvan je verwacht dat ze zeer verschillend zijn lijken meer op elkaar dan ik ooit gedacht had!

De MP3 spelerDe rekenmachine

Terwijl ik dit stukje nu typ klinkt er een muziekje vanaf mn MP3 speler, dus het openmaken was nog nuttig ook. Maar ik heb hier in de buurt nog wel meer leuke spullen liggen, die kapot, afgeschreven of gewoon interessant zijn. Dus hardstikke bedankt voor het lezen, en graag tot ziens bij het vervolg :)

Reactie van dcm360 op 7-9-09 19:45

De foto's zijn ook op mn tweakblog te bekijken in een wat beter werkende lightbox, klik hier om daar heen te gaan.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn